با شیوع بیماری کووید -۱۹ در جهان که منجر به ابتلا تعداد زیادی از انسان ها شده و در این بین نیز قربانیان زیادی را گرفته است. نوع زندگی بشر نیاز به تغییراتی دارد که در این مقاله به آن می پردازیم و علاوه بر این به پاسخ سوالاتی همچون بیماری کرونا چیست؟ انواع بیماری کرونا چیست؟ علائم بیماری کووید-۱۹ چیست؟ چگونه می شود از ابتلا به این بیماری در امان ماند؟ ایزوله کردن یعنی چه؟ آیا بیماری کووید-۱۹ معالجه می شود؟ چگونه این بیماری را تشخیص می دهیم؟ طرح پایش سلامت کرونا چیست؟ نیز می پردازیم و سعی بر این داریم که این مختصر مقاله کاملا کاربردی باشد و در شناخت ابعاد مختلف این ویروس منحوس به شما مخاطبان گرامی کمک کند.
برای اینکه بدانیم چه تغییراتی را در سبک زندگی خود برای مقابله با این بیماری باید انجام دهیم، ابتدا باید این بیماری را بشناسیم و بدانیم که چگونه عمل می کند.
بیماری کرونا چیست؟
ویروس های کرونا از خانواده بزرگی از ویروس ها است که ممکن است انسان ها و حیوانات را آلوده کنند.
و معمولا فرد را دچار بیماری های تنفسی می کند که شدت آن به اندازه یک سرماخوردگی خفیف یا یک سندروم تنفسی حاد است.
تعداد بسیاری از این ویروس ها تاکنون شناخته شده اند که بیماری کووید-۱۹ مورد اخیر آن است.
انواع بیماری کرونا چیست؟
چنانچه گفته شد این بیماری از انواع مختلفی برخوردار است که در زیر به آن می پردازیم؛
تاکنون ۶ نوع از این بیماری شناخته شده است که ممکن است انسان را آلوده کند و انواع متداول آن عبارتند از:
*۲۲۹E (آلفا کرونا ویروس)
*NL63(آلفا کرونا ویروس)
*OC43(قرنطینه ویروس بتا)
*HKU1(کرونا ویروس بتا)
اولین نوع این ویروس در سال ۱۹۶۰ شناسایی شد و دو نوع از این ویروس یعنی سارس و مرس نیز در سال ۲۰۰۳ در عربستان از شیر شتر شیوع پیدا کرد و سومین اپیدمی که همین مورد اخیر است، یعنی بیماری کووید-۱۹ در سال ۲۰۲۰ در ووهان چین کشف شد که سبب ایجاد اپیدمی این بیماری در جهان شده است.
علائم بیماری کووید-۱۹ چیست؟
همانطور که گفتیم این بیماری هنوز ناشناخته است؛ ولی معمولا علائم آن عبارت است از: تب شدید و خستگی و سرفه های خشک و سردرد و درد عضلانی و مشکلات تنفسی و گلودرد و اسهال و آبریزش بینی و اختلالات انعقادی خون و نارسایی کلیه که در ۸۰ درصد افراد مبتلا به این ویروس این علائم به صورت کاملا خفیف عمل می کند.
چگونه می شود از ابتلا به این بیماری در امان ماند؟
شاید بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به این ویروس را رعایت بهداشت فردی و محیط دانست و همچنین رعایت فاصله گذاری اجتماعی که امری حیاتی است.
به خاطر داشته باشید که ۵ اصل طلایی برای جلوگیری از ابتلا به این ویروس را رعایت کنید که عبارت است از:
*شستشوی مرتب دست ها با آب و صابون به مدت ۲۰ ثانیه
*سرفه را با دستمال یا آرنج خود بپوشانید.
*اجتناب از تماس دست ها با صورت: به هیچ عنوان قبل از شستشوی دست ها به چشم و دهان و بینی خود دست نزنید.
*حفظ فاصله گذاری اجتماعی: حداقل ۱ متر از دیگران فاصله بگیرید.
*در خانه بمانیم: در خانه ماندن در دوران کرونا مزایای بسیاری دارد از جمله موجب قطع زنجیره انتقال بیماری می شود.
ایزوله کردن یعنی چه؟
ایزوله در لغت یعنی مجزا کردن یا سوا کردن چیزی یا کسی از دیگران که امروزه با شیوع بیماری کووید-۱۹ این کلمه را زیاد شنیده ایم.
اولا باید گفت که این بیماری دارای دوره نهفتگی ۲ الی ۱۴ روزه است.
حال سوال این است که در صورت وجود علائم بیماری چگونه خود را قرنطینه یا ایزوله کنیم؟
در پاسخ به این سوال باید گفت که ایزوله قوانین خاص خود را دارد که در زیر به آن ها اشاره می کنیم:
*دوری از دیگران: اگر جواب تست کرونای شخصی مثبت باشد، در صورتی که حال او وخیم نباشد، از او می خواهند که خود را ایزوله کند. بدین معنا که در صورت امکان خود را در خانه از دیگران جدا کند و در اتاقی منحصری بماند و در صورت امکان حمام و دستشویی او نیز مجزا باشد.
*دوری از حیوانات خانگی: ابتدا گمان می شد که این بیماری از حیوانات به انسان سرایت نمی کند؛ ولی امروزه با آلودگی تعدادی از حیوانات خانگی به این بیماری چنین استنباط می شود که این بیماری از حیوانات نیز به انسان قابل سرایت است؛ پس در صورت امکان فاصله خود را با این حیوانات حفظ کنیم و چنانچه ناگزیر از این ارتباط هستیم در تماس با آن ها از ماسک و دستکش استفاده کنیم.
*عدم پذیرش مهمان: در دوران قرنطینه و ایزوله خود به هیچ عنوان مهمانی را میزبانی نکنید.
*عدم مراجعه بی مورد به بیمارستان
*استفاده از ماسک
*مجزا کردن وسایل خانه
آیا بیماری کووید-۱۹ معالجه می شود؟
تاکنون واکسنی برای این بیماری کشف نشده است؛ ولی ذکر نکاتی در این باب خالی از لطف نیست.
اولا: باید گفت ۸۰ درصد مبتلایان به این بیماری دارای علائم خفیف هستند و به صورت سرپایی و با ایزوله کردن خود درمان می شوند.
ثانیا: به دلیل اینکه این بیماری حاصل یک ویروس است؛ پس آنتی بیوتیک ها برای درمان این بیماری موثر نیستند.
چگونه کرونا را تشخیص دهیم؟
برای تشخیص بیماری کووید-۱۹ به طور کلی از ۲ روش مرسوم استفاده می شود که عبارت است از:
۱٫از طریق کیت های تشخیصی
۲٫با استفاده از سی تی اسکن سینه
از طریق کیت های تشخیصی :
متخصصان از طریق نمونه برداری از بینی و دهان و در مواقعی برداشت نمونه از خلط فرد مشکوک به بیماری این آزمایش را انجام می دهند و پی به وجود ویروس می برند. این روش فعلا به دلیل کمبود کیت های تشخیصی تنها از کسانی که دارای علائم هستند یا در بیمارستان به سر می برند، استفاده می شود.
با استفاده از سی تی اسکن سینه:
در پاره ای مواقع اتفاق می افتد که جواب آزمایش فرد مبتلا منفی است، لیکن وی به بیماری کووید-۱۹ مبتلا بوده است؛ بنابراین روش مطمئن تری هم وجود دارد که عبارت است از سی تی اسکن و تصویربرداری از سینه که در این روش پزشکان با استفاده از تصویربرداری از سینه پی به وجود این بیماری می برند.
طرح پایش سلامت کرونا چیست؟
با توجه به شیوع ویروس کرونا در ایران و آغاز فعالیت های اقتصادی در سراسر کشور لزوم پایش سلامت کارکنان نهادهای دولتی و غیر دولتی یا به عبارت دیگر جداسازی هرچه سریعتر افراد مشکوک از محیط کاری بیش از پیش احساس می شود که این امر موجب پیدایش طرحی مبنی بر پایش سلامت کرونا در کشور شده است.
به این معنا که ما باید هرچه در توان داریم برای شناسایی بیماران و ناقلان این بیماری بگذاریم و زنجیره انتقال این بیماری را قطع کنیم.
برای نیل به این منظور طرحی با نگاه میکروسکوپی و ریزبینانه طراحی شده است که در آن سعی می شود در کمترین زمان ممکن از منابع محدود انسانی و مالی استفاده شود و این پایش را به تمامی اهداف خود برساند.
نام این طرح عبارت است از طرح پایش سلامت کرونا که شیوه عملکرد آن را در زیر شرح می دهیم؛
به موجب این طرح تمامی مدیران و کارکنان نهادها از نظر ابتلا به بیماری کرونا تحت پایش قرار می گیرند.
همه این افراد موظف هستند که در زمانی مشخص با حفظ فاصله گذاری اجتماعی تست خون بدهند تا افراد مبتلا سریعا شناسایی و جهت درمان به مراکز بهداشتی هدایت شوند.
نتیجه گیری:
در آخر ذکر یک نکته به نظر ضروری می آید که عبارت است از اینکه امروزه با شیوع این بیماری همه ما باید تمام نکات بهداشت فردی و همچنین بهداشت محیط را با حفظ فاصله گذاری هوشمند اجتماعی رعایت کنیم و تا حد امکان در خانه بمانیم.
در واقع امروزه نیازمند تغییر سبک زندگی هستیم؛ بدین معنا که باید همواره محیط خود را ضدعفونی کنیم و حتی مواد غذایی را که از فروشگاه ها خریداری شده اند نیز ضدعفونی کنیم و از ماسک و دستکش نیز استفاده کنیم تا به خواست خدا هرچه زودتر این بیماری را پشت سر بگذاریم و به دوران پسا کرونا برسیم.
source:bisungasht.com, www.darmankade.com, namnak.com